3 Eylül 2015 Perşembe

Bayram Sevinci Peşin, Ödemesi Taksitle…



Bayram Sevinci Peşin, Ödemesi Taksitle…

Bayramların çoluk çocuk tüm aileyi bir araya getiren, dargınları barıştıran özel bir büyüsü vardır. Ne yazık ki son yıllarda bayramları tatil kaçamağı yapabileceğimiz zamanlar olarak görmeye başladık. Memleketine giden, bayram günü eş dost akraba ziyareti yapan o kadar azaldı ki. Hem buna biz sebep oluyoruz hem de nerde o eski bayramlar diye hayıflanıyoruz.
Peki “Nerede o eski bayramlar dediğimiz?” de aslında neleri özlüyoruz hiç düşündünüz mü? Bayram gelmeden her evde tatlı bir telaş yaşanırdı, şimdiki gibi gidip tatlıcıdan almak yerine o zamanlar evlerde yapılırdı tatlılar. Eğer ailenin büyüğü konumundaysanız misafirin biri gider biri gelirdi. Mahalle aralarında panayır yerleri kurulurdu çocuklar için. Ahh bir de seyyar atlıkarıncacı amcalar vardı. Hele bir de büyüklerden topladığımız bayram harçlıkları yok muydu, sahi ne bereketliydi o paralar…

Modernleşirken eski gelenekler anılarımızda kalır hale geldi... Aslında düşünüyorum da bu bayram ziyaretleri ya da bayramlarda misafir ağırlamalar, çocukları sevindirecek ufak hediyeler almak hep bir bütçe meselesi. O yüzden sanırım aman iki gün tatile gitsem daha ucuza mal olur bana diye kendimizi avutmalarımız.

Ama gelin bu bayram değişiklik yapalım;  kalabalık ve bereketli sofralar hazırlayalım, evin küçüklerine harçlık dağıtalım, çikolatamızı, tatlımızı alıp akraba, eş-dost ziyaretine gidelim ve hatta şehir dışında ise ailemizi ziyarete gidelim. “Oooo sen delirdin galiba bu bayram ziyareti bize kaça patlayacak farkında mısın? O tatlılar, yemekler bedava mı oluyor sanki?” dediğinizi duyar gibiyim.
Dedim ya bu bayram değişikli yapalım ve işin maddi boyutunu bir kenara bırakalım. Evet yaz sezonundan çıktık, okullar açılacak herkes bütçesini hafiften aşmış durumda ama uygun faiz oranlı bir ihtiyaç kredisi şimdi ilaç gibi gelmez miydi? Hem hafiften şaşan bütçenizi toparlar hem de çocukluğunuzun o tatlı bayram telaşını yeniden canlandırırdınız. Sıkıntılarınızı ve anılarınızı peşin halledip, ödemesini ufak taksitlerle yapardınız.

Tekrar çocukluğunuzdaki bayram heyecanını yaşamanız dileğiyle…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder