9 Nisan 2014 Çarşamba

EV DEKORASYONU KANAVİÇE TABLOLAR


Bugün biraz dekorasyondan bahsetmek istedim. Ben evimde yağlı boya tablo yerine daha eski zamanlarda moda olan ve günümüzde de bazı evlerin duvarlarını süsleyen Kanaviçe Tablolardan bahsetmek istiyorum. Benim çocukluğumun bir parçası oldu annem, halam ve babaannem'in sürekli ellerinde kanaviçe işlediğini hatırlıyorum. Hatta ben bile çok ufak bir tablo işlemiştim. İnanılmaz bir zevk ve huzur veriyor. Bütün renklerin her tonunu kanaviçenin ipliklerinde görebilirsiniz. Yeşilin,mavinin,morun, pembe rengin en açığından en koyusuna kadar tabloları renklendirmek için size yardımcı oluyorlar. Benim de evimde üç adet tablom var biri sığmadığı için asmadım. Aşağıda da bu güzelliğin tarihçesini sizlerle paylaşmak istedim. En alttada benim evimi süsleyen tablolarımı bulabilirsiniz.

Sevgiler,
Ebru

Kanaviçe nedir? Kanaviçe işleme tekniği ne zaman uygulanmaya başlanmıştır? Tarihçesi ve gelişimi nasıl olmuştur? Dünyada kanaviçe işlemelerinin tarihi. Kanaviçe ile ilgili bilgi
kanaviçeKanaviçe işleme tekniği; Türklerde 16. yüzyıldan itibaren uygulanmış fakat 19. yüzyıldan itibaren yaygınlaşarak Anadolu Türk halk işlemeleri içerisinde yerini almıştır. Kanaviçe işi XV. ve XVI. yüzyıllarda bütün Avrupa’ya yayılmış ve özellikle İngiltere Fransa ve İtalya kadınlarını çok ilgilendirmiştir.
Bizde ise: ilk zamanlarda kanaviçe yastık işi olarak bilinirdi. Kumaşın her tarafı doldurulmaz çanta halı yastık pano ve arma işlerinde kullanılırdı.
20. yüzyılda kanaviçe işi daha kolay ve az iplik kullanarak yapıldığı için tercih edilerek yapılmış ve halen de yapıla gelmekte. İşlemecilik insanlık tarihi kadar geçmişi olan ve dikiş dikmekle başlamış olan çok eski bir el sanatıdır. İlk örneklerine Orta Asya Türklerinde rastlanır. Bu işleme sanatı göçlerle elçilerle batıya ve diğer ülkelere de yayılmıştır. Geleneksel kültür içinde devam ede gelen süs ve süsleme güzel ve güzellik olgusu da insanların tüm yaşamları boyunca terk edemedikleri yaşam biçimi olmuştur.
Anadolu’da “Kız beşikte çeyiz eşikte” atasözü Türklerin “İşleme sanatı”na verdiği önemi göstermektedir. Geleneksel kültürümüzde ayrı bir yeri olan ve güncelliğini hala sürdüren “Kanaviçe” işleme çeşitlerinin en çok tercih edileni olma özelliğinin yanı sıra işlenmesi kolay kullanımlı ve dayanıklılığı açısından her zaman gündemde kalmayı başarmıştır. Her dönemde ve yaşta genç kızlarımızın çeyiz sandıklarının büyük bir bölümünü kanaviçeden yapılmış işler oluşturmaktadır.
Hanımlar ve genç kızlar zevklerine ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek çeyizlerini hazırlarken kanaviçeden hazırlayacaklarını duygu ve düşüncelerini de katarak hazırlamışlar ve sonuçta harika denilecek çeyizler ortaya çıkarmışlardır. Motifler aracılığı ile kişiler arasında iletişim kurulmuş motifler elden ele bir yöreden diğer bir yöreye ulaşmış güneyde kervan olmuş yâre haber götürmüş doğuda göç olmuş günlük yaşamdaki güçlükleri dile getirmiş. Türk kültür varlıklarının ve el sanatlarının en önemli yapı taşlarından biri olan işlemeler ait oldukları yörenin; kültürel sosyal ve ekonomik değerlerini üstünde barındırırlar. İşlemeler Türk toplumunun ruh güzelliğini güç ve yeteneklerini en üst düzeyde yansıttığı bir el sanatı çeşididir. İşlemeler içinde önemli bir yere sahip olan kanaviçeler halk işlemeleri arasında Türk kadının en çok ve yaygın olarak uyguladığı bir işleme çeşididir. Kanaviçe Anadolu ve Rumeli’de; Avrupa kaynaklı kanaviçe işlemelerinden renk konu ve kompozisyon özellikleri bakımından farklı olarak uygulanmaktadır. Türk toplumunun geleneklerine göreneklerine duygu ve düşüncelerine göre biçim almış ve Türk kadının elinde toplumun özelliklerine uygun yeni bir kimlik kazanarak halkla mal olmuştur. Her genç kızın uygulamayı bildiği ve mutlaka çeyizinde yer verdiği bir işleme çeşididir. Anadolu’nun her köşesinde yoğun olarak uygulanan kanaviçenin geleneksel Türk işlemelerimiz içinde önemli bir yeri vardır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder